Platforma CatalogMuzical.ro vine în întâmpinarea nevoilor tuturor profesioniștilor din muzică clasică de informații concise și utile cu privire la operele compozitorilor români. Ea conține informațiile esențiale pentru identificarea și localizarea lucrărilor muzicale – anul compoziției, instrumentație, categoriile muzicale, locul de unde pot fi achiziționate partiturile șamd., funcționând că un motor de căutare online. Este prima platforma care permite căutarea și filtrarea de informații pe categorii muzicale instrumentale.

Din păcate, în prezent, cărțile sau enciclopediile care conțin informații despre operele compozitorilor români nu mai sunt disponibile pe rafturile librăriilor. În plus, catalogarea operelor clasice se axează de regulă pe repertoriul fiecărui compozitor și nu pe tipul de instrumente folosite (ex.: muzică pentru vioară, muzică pentru soprană, etc.), din acest motiv, resursele muzicienilor de a interpreta lucrări românești se limitează la cunoștințele proprii sau ale profesorilor.

Catalogmuzical.ro agregă într-un singur loc informațiile esențiale despre lucrările compozitorilor români astfel încât să fie ușor de găsit de către toți cei interesați: de la elevi, studenți sau profesori la instrumentiști, dirijori, manageri de filarmonici sau orchestre, la publicul larg iubitor de muzică clasică.

În viitor, datele agregate din platforma vor putea genera statistici utile în rapoartele diverselor instituții culturale sau în mediul academic, cu privire la istoria și evoluția muzicii clasice din România. Catalogmuzical.ro este primul pas dintr-un proces mai lung de cartografiere a muzicii clasice românești, fiind în continuă dezvoltare și actualizare.

Suntem conștienți că majoritatea lucrărilor nu sunt disponibile nicăieri pentru a putea fi descărcate și interpretate, de aceea proiectul Catalogmuzical.ro reprezintă doar prima etapă în demersul nostru de cartografiere a muzicii clasice românești.

Pe termen lung ne dorim să actualizăm baza de date și cu repertoriul compozitorilor români contemporani, astfel încât muzicienii și instituțiile culturale să poată avea o imagine mai completă a lucrărilor contemporane, iar accesul la ele și procurarea lor să devină mai facile.

Inițiatoarea acestui proiect este Corina Ciuplea - Țurcan, editor și tehnoredactor de partituri muzicale.

În prezent este editor în cadrul European FilmPhilharmonic Institute din Berlin și colaboreaza cu compozitori, instituții culturale și edituri din România și Germania. În ultimii ani a tehnoredactat și editat peste 40 de lucrări de muzică clasică românească, atât pentru compozitori români independenți cât și pentru instituții sau orchestre de stat.

Experiența ei de lucru cu manuscrise vechi și muzică contemporană dobândită pe plan european au dus la colaborări importante cu impact asupra patrimoniului de muzică clasică românească. Din această nevoie de centralizare în premieră în format digital a miilor de lucrări românești, indexate și catalogate prin intermediul unui motor de căutare, Corina Ciuplea - Țurcan, alaturi de echipa ei formată din Larisa Retegan, Corina Gheorghe, Lucia Popescu și Iulia Pop au pus bazele proiectului Catalog Muzical, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Surse:

Biblioteci, colecția personală de partituri, cataloage sau dicționare

 

- Repertoriul general al creaţiei muzicale româneşti de Mihai Popescu, Bucureşti, Editura Muzicală: Vol.1 (1978), Vol.2 (1981), supliment (1987)

- Dicționare de specialitate – Muzicieni din România – de Viorel Cosma vol. 1–10 (1989–2012)

-  Petre Brâncuși – Istoria muzicii românești ( Editura Muzicală - 1969)

- Mihail Gr. Poslusnicu -  Istoria muzicei la Români (1928)

- Cornelia Angelescu – Antologia liedului românesc secolul XIX (Ed. Fundației de Mâine, 2006)

- Stoianov Carmen, Stoianov Petru – Istoria muzicii românești (Ed. Fundației de Mâine, 2005)

- Valentin Ghita - Repertoriul creației muzicale românești pentru instrumente de suflat

- Tatiana Oltean – Istoria Muzicii Românești– Modul de studiu VI

Surse online: imslp.org, Wikipedia.ro , http://www.ucmr.org.ro, www.cimec.ro, www.romanianmusiconline.com, jurnaluldedrajna.ro, https://www.scritub.com, https://www.romania-muzical.ro, website-uri personale ale compozitorilor.

 

Criteriul cronologic a fost respectat doar în cadrul creației aceluiași compozitor.